Amit a kullancsokról tudni érdemes

Posted by | május 13, 2014 | Egyéb | No Comments

Kullancs

A kullancs rendszertani szempontból a pókszabású ízeltlábúak, ezen belül is az atkafélék csoportjába tartozik. A kullancsoknál nem figyelhető meg a rovarokra jellemző szelvényezettség, testük egységes, csak a feji rész különíthető el a testtől. A kullancsok mérete 1-4 mm, alakjuk tojásdad. A vérrel teleszívott kullancs akár babszem nagyságúra is megduzzadhat. A kullancs egy ektoparazita (külső élősködő). A kullancs élete folyamán kettő vagy több gazdaegyedből táplálkozik, ennek alapján beszélhetünk kettő vagy többgazdás kullancsról.

A kullancs számos betegség (egysejtű-, bakteriális-, vírusfertőzések vektora lehet. Vektornak nevezzük azokat az élőlényeket, amelyek egy bizonyos betegség kórokozóját hordozzák, ezektől ők nem betegszenek meg és ezeket a kórokozókat átadják egyéb élőlényeknek.

A Magyarországon élő mintegy 20 kullancsfaj közül a leggyakoribb az Ixodes ricinus, vagyis a közönséges kullancs. Az esetek döntő hányadában ez a faj tehető felelőssé a Lyme kór (Lyme borelliosis) és az agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) terjesztéséért.

A kullancsokkal kapcsolatos elsődleges tévhit, hogy áldozataikra a fák lombjairól ugranak, a fák lombozatán élnek. A kullancsokra inkább az jellemző, hogy nem kedvelik a fényt, a meleget és a szárazságot. A kullancsok számára az ideális élettér a nedves, nyirkos, árnyékos aljnövényzet, mivel ezek az állatok nagyon érzékenyek a vízvesztésből adódó kiszáradásra. A kullancsok által kedvelt területek erdőkben a füves részek és fás növényzet találkozásánál találhatók, továbbá kedvelik a magas füvet és az alacsony bokrokat. A kullancsok az aljnövényzeten, fűszálakon, cserjék, bokrok levelének fonákján, legfeljebb 1,5-m magasságban állnak lesben. A kullancs leendő áldozatát egyrészt hőérzékelő képessége révén, másrészt különféle ingerekből (pl.: a test szagáról, a kilélegzett szén-dioxidról szerez tudomást). Áldozata keresésekor a kullancs kimászik a növényzetre és a levél, fűszál végén megkapaszkodva, az első pár lábán található érzékszervét (Haller-féle szerv) a magasba tartja és az arra járó gazdaszervezet tollazatára, bundájára, ruhájára pillanatszerűen mászik. A felkapaszkodott kullancs a ruhán illetve a bőrön addig mászik tovább amíg a vérszívásra legalkalmasabb vékony bőrfelületet megtalálja. A kullancs nyálával érzésteleníti a területet, a bőrbe csupán a fejét fúrja be, ahol szájszervének horgaival erősen megkapaszkodik.

Ezt követően indulhat meg a vérszívás. Ha észrevettük a kullancsot a bőrben, a legfontosabb feladat, annak mielőbbi eltávolítása. A kullancs kiszedésének legfontosabb elemei:

1, Az eltávolításhoz szükséges eszköz fertőtlenítése. Megfelelő lehet erre a célra pl.: a Descosept AF, vagy a Descosept AF kendő.

DescoseptAF copyDescoseptAFTücher copy

2, A kullancs izolálása, nem szabad nyomogatni, piszkálni.

3, Kiszedés során TILOS bármilyen krémet, olajat, folyadékot a kullancsra illetve köré tenni, mert az esetlegesen fertőzött béltartalmát visszaöklendezheti.

4, Ragadjuk meg csipesszel a kullancsot a feji részénél, a bőrhöz a legközelebb.

5, Egyenletes erőkifejtéssel, határozottan hátra húzzuk ki az állatot a bőrből.

6, Tilos a kullancsot a testi részénél megfogni, csavarni, rángatni, szétroncsolni a 3. pontban leírtak miatt.

7, A kullancsot a kiszedése után tegyük zárható tégelybe, ha később kórokozókra kell vizsgálni. Ha elpusztítjuk égessük el.

8, A kullancs eltávolítása után a sebet fertőtlenítsük le és steril gézzel védjük.

Bizonyos szabályok betartásával és kellő elővigyázatossággal sokat tehetünk azért, hogy megakadályozzuk a kullancscsípést, ezáltal az olyan betegségek kialakulását, mint a Lyme kór vagy az agyvelőgyulladás. Ezek a következők:

– Viseljünk világos, zárt ruházatot, hogy a kullancsokat könnyebben észrevegyük.Lavender herb and essential oil

– Tűrjük be a zokniba a nadrágunk szárát, hogy az állat ne tudjon bemászni a ruhánk alá.

– A ruházatunkat fújjuk be külsőleg kullancsriasztóval (pl. levendulaolaj) a lehetséges behatolási helyeken.

– Kerüljük a sűrű, nedves aljnövényzetet.

– Gyakran ellenőrizzük a ruházatunkat.

– A szabadból hazatérve ellenőrizzük családtagjainkat és háziállatainkat.

A kullancsok által terjesztett egyik betegség, a már említett agyvelőgyulladás ellen ma már létezik bárki által elérhető védőoltás. A hagyományos oltási séma a következő:

* 1. adag (0. nap): 0,5 ml

* 2. adag (1-3 hónappal a 0. nap után): 0,5 ml

* 3. adag (9-12 hónappal a 2. oltás után): 0,5 ml

Az alapimmunizálás befejezése  után három évvel szükséges az első emlékeztető oltást beadni. Abban az esetben ha gyors immunizálásra van szükség létezik egy másik oltási séma is:

* 1.adag (0. nap): 0,5 ml

* 2. adag (7. nap ill. 14. nap): 0,5 ml

* 3. adag (21. nap ill. 5-12 hónap): 0,5 ml

Fertőtlenítés és higiénia egy kézből - kérje ajánlatunkat! Kattintson ide!
  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn