Antibiotikum rezisztencia

Posted by | január 16, 2015 | Antibiotikum | No Comments

Egyre aggasztóbb a helyzet a helytelen antibiotikum használat miatt kialakuló rezisztens baktérium törzsek tekintetében. Kinek ne lenne olyan ismerőse, aki az első tüsszentésnél már rohan is a háziorvossal felíratni a GYÓGYSZERT és szedi azt be teljesen feleslegesen, így amikor valóban szüksége lenne rá, már hatástalan lesz. Sokszor előfordul, hogy a páciensek nem is szedik be az összes antibiotikumot, mondván már jobban vagyok, ezzel meg is ágyaznak a rezisztencia bekövetkeztének, hiszen ilyenkor még nem pusztult el az összes kórokozó, csupán a tünetek enyhültek, a betegség újra fel fog lángolni.

antibiotikum-rezisztencia

Antibiotikum ellenállás = rezisztencia, a baktériumok azon tulajdonsága, hogy az antibiotikumok károsító hatására nem vagy csak kevéssé érzékenyek. A nemzetközi statisztikák szerint egyre nő a halálozási szám az antibiotikum rezisztencia miatt. Igen ijesztő kutatási előrejelzések készültek a tekintetben, hogy 50 év múlva a világon vezető halálok lehet. Elkövetkezhet újra az az idő, amikor egy kisebb sebfertőzésbe vagy náthába belehalnak az emberek, mert az antibiotikumok teljesen hatástalanok lesznek. Rohanó világunk rákényszeríti az embereket, hogy antibiotikum segítségével akár 3-4 nap alatt küzdjenek le egy betegséget, hisz melyik munkáltató nézi jó szemmel, hogy két hetet otthon fekszünk és hagyjuk, hogy saját ,,jól bevált” immunrendszerünk tegye a dolgát és legyőzze a betegséget. E helyett teli tömjük magunkat gyógyszerekkel, jön az antibiotikum kúra és majd lesz valami.

Még ennél is nagyobb bajt jelentenek a kórházban éldegélő rezisztens baktériumok, akiknek még könnyebb dolguk is van a legyengült immunrendszerű betegek megfertőzésében. Adott egy szuper erős, antibiotikumoknak ellenálló baktérium és egy szegény legyengült beteg, a küzdelem vége pedig sokszor halál.

Ma a világon évente 700 ezer ember halálát okozza az antibiotikum rezisztencia, ebből 50 ezren Európában és az Egyesült Államokban hunynak el. A kutatók kalkulációi szerint a következő 35 évben 300 millió ember hal meg idő előtt a jelenlegi gyógyszereknek ellenálló baktériumtörzsek miatt.

A hatástalan antibiotikumok miatt, még nagyobb jelentősége van és lesz a fertőtlenítésnek, hiszen meg kell akadályozni, hogy eljussanak az ember szervezetéig, el kell vágni az útjukat. Kizárólag jól megtervezett fertőtlenítési protokoll alkalmazásával érhetünk el eredményt, a fertőtlenítőszerek helytelen használatával is csak kárt okozhatunk és elősegítjük a rezisztenciát.

A másik fegyverünk lehet a ma még igen futurisztikusnak tűnő nanotechnológia, amikor is a háziorvos egy doboz nanorobotot fog felírni, hogy azok harcoljanak szervezetünkben a gonosz kórokozókkal szemben.

Fertőtlenítés és higiénia egy kézből - kérje ajánlatunkat! Kattintson ide!
  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn