Legfontosabb tudnivalók a triklozánról

Posted by | május 06, 2014 | Egyéb | No Comments

A Triclosan (triklozán) egy klórozott aromás vegyület, amelyet gomba- és baktériumölő fertőtlenítőszerként használnak.  Szilárd halmazállapotú fehér kristályos, vagy por állagú anyag. Olvadáspontja 55-57 °C , forráspontja 120 °C. Vízben való oldhatósága mindössze 0,01 g/l.

Fertőtlenítő adalékanyagként számos kozmetikumban megtalálható, melyeket az emberek nap mint nap használnak, például: szappanokban, fogkrémekben, szájvizekben, dezodorokban, borotválkozás utáni szerekben. Ezeken túlmenően felhasználják még konyhai eszközökben, műanyagokban, játékokban, tömítőanyagokban, gumi, latex termékekben, továbbá a mikroorganizmusok növekedését gátló hatása miatt kereskedelmi szellőző és légkondicionáló termékek előállítása során.

A triklozán alacsony koncentrációban bakteriosztatikus (baktériumok szaporodását, növekedését gátolja, de nem öli meg azokat), nagyobb koncentrációban baktericid (baktériumölő) hatású, in vitro kísérletekben antivirális és antifugális hatását is kimutatták. Ezek olyan kísérletek, amikor a kísérleti folyamat nem az élő szervezetben, hanem azon kívül pl.: Petri-csésze, kémcső zajlik le. Az anyaggal kapcsolatos negatív észrevétel viszont, hogy a Grahm negatív baktériumokról elmondható, hogy általában ellenállóak a triklozánnal szemeben.

A mindennap használt termékek közül a legtöbb triklozánt az antibakteriális folyékony szappanok, tusfürdők, fogkrémek, valamint egyes gyógyszerek tartalmaznak.

2011-ben az Egyesült Államokban kutatásokat végeztek a triklozánnal kapcsolatban és ezen kutatások eredményeképpen összefüggést találtak az emberek triklozánnak való kitettsége és az immunzavarok között. A National Institute of Environmental Health Sciences megállapította, hogy a vizeletben lévő magasabb triklozánszint növeli a szénanátha és az allergia esélyét.

Több kutatás szerint az anyag antibiotikum-rezisztenciát okoz. Ez azt jelenti, hogy baktérium által előidézett megbetegedés esetén, az orvos által felírt antibiotikum a betegséget okozó baktériumot nem pusztítja el, sőt a kórokozók a gyógyszer szedése mellett is képesek szaporodni.

Egy Európai Uniós vizsgálat szerint (EU’s Scientific Comittee on Consumer Safety, 2010) a triklozán szuperrezisztens baktériumok kialakulását is okozhatja, mivel beavatkozik a baktériumok genetikai állományába.

A triklozán számos tanulmány szerint hormonháztartást zavaró hatású anyag, egyes vizsgálatok szerint gyengén gátolja a férfi és női nemi hormonokat, továbbá zavarja a pajzsmirigy hormontermelését is.

Több jogszabály, rendelet született annak érdekében, hogy ezen anyag felhasználását visszaszorítsák. Az EU-ban a 1223/2009/EK rendelet korlátozza a triklozán mennyiségét a kozmetikai termékekben (maximálisan 0,3%-ban lehet jelen a készítményekben). Ezt követően 2010. március 19.-én az Európai Unió megtiltotta a triklozán felhasználását olyan termékekben, amelyek közvetlenül érintkezhetnek élelmiszerekkel (2010/169/ EU). Az Európai Unió 2010/675/EU határozata alapján nem lehet a triklozánt biocid termékként felhasználni az EU-ban.

A DR. Schumacher Sz&T Magyarország Kft. által forgalmazott termékekben a triklozán a legkisebb mennyiségben sem található meg, termékeink biztonságosan alkalmazhatóak bárhol, ahol szükséges a különböző felületek, eszközök, valamint a kéz-, bőr fertőtlenítése.

Fertőtlenítés és higiénia egy kézből - kérje ajánlatunkat! Kattintson ide!
  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn