Methaemoglobinaemia

Posted by | január 26, 2015 | Egyéb | No Comments

Ez a téma elsősorban a gyermeket váró anyukák részére lehet nagyon fontos. Azért jutott eszembe, mert mostanság mindenki törekszik a legegészségesebb élelmiszert adni a pici gyermekének, de akaratlanul is árthatunk a kertünkben termelt ,,bio zöldséggel”.

Mi az a methaemoglobinaemia?

Elsősorban ivóvíztől kapható mérgezés, ami csecsemőkre veszélyes, de a ,,rossz földből” termett zöldségek (sárgarépa, cékla) szintén okozhatja.

A kútvízzel vagy zöldséggel bejutó nitrát a baktériumok hatására nitritté alakul a csecsemő gyomrában és patkóbelében (a vékonybélnek közvetlenül a gyomor után következő szakasza) és felszívódik a vérbe. A vérben a vörösvérsejtekbe behatolva a vérfestéket (haemoglobint) ún. methaemoglobinná alakítja át, így képtelenné teszi azt az oxigén szállítására.

Tünetek

Kisbabáknál hirtelen elkékülés, oxigénhiány, fulladásos halál.

Felnőtteknél ritka: aluszékonyság, bágyadtság, koncentrációs zavarok, szellemi és fizikai teljesítőképesség-csökkenés.

 

A felnőttek azért nem veszélyeztetettek, mert a methemoglobin – reduktáz enzim már védi őket, a csecsemőkben azonban még nincs jelen.

Az interneten található irodalmak leginkább az ivóvíz tekintetében adnak információt, tehát ne készítsünk nitrátos vízből tápszert a babának. Forralással nem csökkenthető a nitrát tartalom!!!

De azzal már kevésbé foglalkoznak, hogy ha a talaj rossz minőségű, a konyhakertben termett zöldségekben is felhalmozódhat nitrát, de a helytelen trágyázás is nagy károkat tud okozni. A nitrát, például a répában, nagy mennyiségben felhalmozódva nagyon veszélyes a 3 év alatti gyermekekre. Így a házilag készített bébiétel, főzelék nem biztos, hogy jót tesz gyermekünknek. Természetesen a piacon, boltban vásárolt zöldségeknél se lehetünk biztosak, hogy jó minőségűek.

Ha nem tudunk ellenőrzött helyről zöldséget vásárolni, jobb a bébiételnél maradni, mert azok összetételét szigorúan ellenőrzik.

 

Sárgarépa Cékla Retekretek2

Fertőtlenítés és higiénia egy kézből - kérje ajánlatunkat! Kattintson ide!
  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn