Tetanus fertőzés, merevgörcs

Posted by | november 20, 2014 | Egyéb | No Comments

A tetanus fertőzés kórokozója a Clostridium tetani.

 

Morfológiája

Csillós pálcika alakú, spórája a pálca végén helyezkedik el, a baktérium testénél nagyobb, így jön létre a jellegzetes dobverő alak.

clostridium-tetani

A baktérium spórái évekig megmaradnak a talajban és a porban, ellenállnak a hőnek, a szárazságnak, a vegyi anyagoknak és a napfénynek.

 

Patogenitás

A tetanusbaktérium a merevgörcs kórokozója. A szervezetbe mindig valamilyen sérülésen keresztül jut be. Szaporodását nagyban segíti az oxigénhiányos környezet. A baktérium csak a sérülés helyén, az elhalt szövetekben szaporodik. A szervezetet elárasztja toxinjával (tetanospazmin). A sérülés helyétől távol, a központi idegrendszert károsítva idézi elő a toxin a merevgörcsöt. Az első tünet a szájzár, a száj körüli izmok görcse, majd a görcsös állapot lefelé terjed. A halált a légzőizmok görcse miatti légzési és a keringési elégtelenség okozza.

 

A tetanusbaktérium elsősorban a lovak, de más állatok belében is szaporodik, így elsősorban trágyázott földekben található. Ezért mint foglalkozási betegség, továbbá földdel szennyezett sérüléseknek erősebben kitett egyének körében fordul gyakran elő. Szüléssel és gyermekággyal kapcsolatos fertőzések, égési sérülések, kriminális abortusz, újszülöttek köldökcsonk fertőzése kapcsán is előfordulhat. Tetanusspórával fertőződhetnek a helytelenül kezelt injekciós készítmények, sebkenőcsök, sebhintőporok is. A tetanus esetek mintegy fele jelentéktelennek tűnő, ellátatlan sérülésből fejlődik ki.

 

Terápia

Sebkimetszés, tetanustoxoid emlékeztető oltás, nagy adag penicillin (naponta több millió egység). Védőoltást nem kapott betegeknek antitoxint is adnak. Az előzetesen immunizáltak tetanustoxoid emlékeztető oltást kapnak. Passzív immunizálásra újabban az emberi antitoxikus savót alkalmazzák, amely sokkal hatásosabb az állatokban termeltnél és nem veszélyes.

Megelőzésre az aktív védőoltás kötelező.

 

Fertőtlenítés és higiénia egy kézből - kérje ajánlatunkat! Kattintson ide!
  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn